Nghề Marketing: Muốn bật lên, đừng đứng yên tại chỗ!

Position: Digital Account Manager

You will abide to the list of responsibilities as below stated:

 1. Brand Planning and Account Management Services

You will abide to the list of responsibilities as below stated:

 • Act as primary contact for Client’s team, channeling questions and requests.
 • Manage overall relationship with Client, as well as agencies of record.
 • Manage all ongoing projects, including timelines, budgets and invoices.
 • Continuously be involved in key initiatives including brand awareness, industry and competitor research.
 • Familiarise yourself with Client’s business, products, services, advertising, and media plans, and with the business, products, services, marketing communications, and media plans of Client’ competitors.
 • Take all reasonable precautions to safeguard any and all of Client’s property entrusted to your care, custody, or control.
 • Provide strategic brand insight and direction that pertain to marketing communications at the brand and campaign level.
 • Define the overarching marketing communications strategy in conjunction with the Client, and ensure the overall marketing communications and offline strategies, as well as the brand positions, are communicated throughout right to end product.
 • Receive Client Briefs, develop & present creative briefs, upon receipt of input document from Client, for each project that describe the strategy, specific goals and message of each project.
 • Monitor annual trends and ongoing analysis of consumer attitudes and behaviour.
 • Study and analyse the markets and audiences for the Business, as well as the key competitors’ strategies, programs, and spending.
 • Assess secondary research findings, as well as findings from Client supplied studies, to determine brand marketing communications effectiveness, opportunities, and needs.

B. Digital and Creative Services

 1. Develop and execute advertising plan:
  1. Digital:
   1. SEO.
   2. PPC.
 2. Campaigns and Advertising:
  1. Work with team to Develop and execute advertising plan:
   1. Create materials for digital advertising.
   2. Resize and edit materials according to media plan.
   3. Negotiation management and creative/conception/production of items outside scope of work.
  2. Develop marketing campaigns (conception, information architecture, creative design, copywriting, graphic design and resizing, and final mechanicals) based on previously defined marketing programs and projects.
  3. Proofread all copy, including copy approved by the Client, and ensure that all such materials deemed approved have been reviewed and approved through Client’s internal review process.
  4. Provide creative consulting, providing and sharing with Client your best practices expertise for brand advocacy and creative continuity.
  5. Participate in weekly meetings, reviews, requirements sessions, and briefings.
 3. Create digital media plan recommendations reflective of the key metrics, research against the target audience, and creative direction.
 4. Pro-actively identify and assess new opportunities and developments in digital consumption and viewpoints that may impact Client in the short and long term.
 5. Participate in weekly meetings, reviews, requirements sessions, and briefings: 01 meeting per week.

C. Marketing Campaigns

 1. Provide consumer and intermediary digital marketing campaigns (the number of campaigns: TBD).
 2. evaluate and make any recommendations regarding the overarching campaign, and provide updated or new campaign that will support:
  1. Overall and campaign single brand messaging.
  2. Program, customer and promotional messaging, which may or may not include marketing partners.
 3. With each campaign, work closely with Client to ensure that all campaigns are consistent across all media.

Phase 1 – Conception and Planning

During the conception and planning phase, work with team to develop the core campaign concepts that the ad units will adhere to, and will develop the digital media plans. The first step is to conduct a brainstorming session to discuss concepts. Afterwards, you will:

 1. Present concepts to Client to select creative direction.
 2. Develop the Ad Units design for the selected concept.
 3. Develop all necessary materials for online ad units.
 4. Finalize creative direction/concepts.
 5. Obtain approval from Client (including any Client marketing partners and legal representative, if needed, which Client is responsible for obtaining).
 6. Develop the Digital Media Plan.
 7. Use third party research tools to further define and segment online target audience online and develop top media candidates for consideration.
 8. Obtain approval from Client on initial media approach and consideration set.
 9. Review existing media commitments and provide recommendations to maximise value from these investments with future commitments or drop from plan.
 10. Evaluate proposals against selection criteria and further refine media consideration set.
 11. Present media plan recommendation, rationale, and associated projections; revise plan as requested.

Phase 2 – Execution

During the execution phase is when the composes all mechanicals and records/edits broadcast work. Work to purchase, implement, and manage the online media buys. Specifically will:

 1. Create a media authorisation(s) for Client approval.
 2. Finalise the media specification sheet.
 3. Traffic the ad units.
 4. Ensure correct tracking implementation and compliance from media vendors.
 5. Input media authorisation into media operations system to establish billing cycle.
 6. Keep accurate and detailed media files.
 7. Provide plan details and updates/changes upon approval to Client’s marketing ROI modelling firm.

Phase 4 –Media Optimization and Creative Attunement

 1. Monitor all reporting systems to ensure campaigns are running correctly and impressions bought are delivered; provide r

  10 năm trước, nếu bạn tốt nghiệp một trường đại học đào tạo về kinh tế, công việc ao ước của bạn hẳn sẽ là nhân viên kế toán, kiểm toán hay nhân viên ngân hàng. Vào thời điểm đó, kế toán, kiểm toán, ngân hàng vẫn là những lĩnh vực nằm trong top nghề nghiệp ước ao của các tân cử nhân kinh tế.

  Vậy mà 10 năm sau, với sự bùng nổ của công nghệ thông tin và Internet, một thời đại của những nghề nghiệp mới, những lĩnh vực mới hình thành và phát triển ngoạn mục. Một trong những lĩnh vực bùng nổ ngoạn mục nhất chính là Marketing. Và một nghề nghiệp mới mang tên Marketer ra đời, dần dần leo lên bảng xếp hạng top những nghề nghiệp hot nhất.

  Theo một thống kê gần đây, 49% bản tin tuyển dụng ở Việt Nam hiện nay dành cho những vị trí thuộc lĩnh vực Marketing. Cơ hội thăng tiến ở nghề này là rất cao, có đến 30% vị trí quản lý cao cấp trong doanh nghiệp được nắm giữ bởi những người từng làm việc trong ngành Marketing.

  Theo một thống kê gần đây, 49% bản tin tuyển dụng ở Việt Nam hiện nay dành cho những vị trí thuộc lĩnh vực Marketing.

  Nhân sự ngành gia tăng nhưng lại khan hiếm nhân sự chất lượng cao

  Có "cầu" ắt hẳn có "cung". Nhân sự ngành Marketing nhanh chóng gia tăng, đặc biệt, bắt đầu gia tăng mạnh kể từ thời điểm thế hệ 8X đời cuối và 9X đời đầu tốt nghiệp và bước chân vào thị trường lao động. Là thế hệ lớn lên cùng sự bùng nổ của Internet, tiếp xúc sớm với nền tảng các mạng xã hội, trưởng thành trong sự bùng phát của digital marketing, thế hệ trẻ này nhanh chóng bị thu hút bởi sự phát triển mạnh mẽ của ngành Marketing.

  Thêm vào đó, cùng với hệ thống đào tạo tại các trường Đại học, nhiều khóa học Marketing phi chính quy ra đời, từ các khóa dài hạn, ngắn hạn đến các khóa học online, từ quốc gia đến quốc tế. Các khóa học mở liên tục không ngừng nghỉ và không lúc nào ngớt học viên.

  Nhìn vào tình hình đó, nhiều người nghĩ rằng "cung" đã phần nào đáp ứng đủ "cầu".

  Thế nhưng, trên thực tế, cơn sốt khan hiếm nhân lực ngành nghề đặc thù này ngày càng tăng nhiệt. Các nhân sự ở trình độ "junior" thì không thiếu, nhưng để tìm kiếm được một nhân sự cứng hay một nhân sự "senior" lại là bài toán khó cho nhiều doanh nghiệp. Vấn đề này thực sự trở thành một bài toán nan giải trong ngành.

  Cơn sốt khan hiếm nhân lực ngành marketing ngày càng tăng nhiệt.

  Nghề marketing, dễ bắt đầu, nhanh bị chững, khó nâng cao trình độ

  Với những ngành nghề khác, bạn cần có một kiến thức chuyên môn nhất định, cần được đào tạo qua trường lớp mới đủ kiến thức căn bản để bắt đầu con đường nghề nghiệp. Còn với Marketing, để bước chân vào ngành không khó, thậm chí phần lớn thông tin tuyển dụng hiện nay còn không yêu cầu ứng viên phải tốt nghiệp đúng chuyên ngành. Ngoại trừ các chương trình Quản trị viên tập sự của các tập đoàn lớn luôn gắt gao và mang yếu tố chọn lọc cao, còn lại, với các Startups hay các doanh nghiệp vừa và nhỏ, chỉ cần có một số tố chất nhất định và vài kỹ năng mềm căn bản, bạn đã có thể bắt đầu với vị trí marketer intern.

  Sau 1, 2 năm lăn lội trong ngành, bạn trở thành một người làm Marketing thạo việc, đặc biệt với các bạn hoạt động trong lĩnh vực digital marketing, đến lúc này, bạn tưởng chừng đã nắm vững các kiến thức ngành, thành thạo các kỹ năng, và thách thức với bạn bây giờ là làm sao để nâng cao trình độ.

  Tại thời điểm này, nhiều bạn bắt đầu thấy nhàm chán với công việc hoặc lĩnh vực đang làm, cảm giác bị chững lại và sau đó, không ít bạn bắt đầu hành trình nhảy việc, nhảy từ công ty này sang công ty khác hay từ lĩnh vực này sang lĩnh vực khác vì cảm thấy công việc hiện tại không giúp mình đào sâu thêm kỹ năng hay kiến thức.

  Từ đây có thể nhìn thấy tình trạng mà nhiều marketer, đặc biệt các marketer trong lĩnh vực digital marketing thường gặp: Bắt đầu dễ dàng, một thời gian sau chững lại, bão hòa, và sau đó là khó nâng cao trình độ.

  Nếu đồ thị hóa quá trình đó, có thể nhận thấy đường đồ thị từ điểm 0 vút lên rất nhanh, sau đó đi ngang trong một thời gian dài, và vấn đề đặt ra với các marketer là làm sao để bật lên khỏi đường nằm ngang đó?

  Làm sao để bật lên?

  Trước hết đừng đứng yên tại chỗ!

  Đừng lặp đi lặp lại các công việc mà bạn đã thành thục, hãy chủ động tạo ra những thứ thách mới cho công việc hằng ngày của mình.

  Đừng đơn thuần chỉ là làm marketing, hãy tìm hiểu sự vận hành của một doanh nghiệp, từ sản xuất đến phân phối, quảng bá, bán hàng, thương hiệu, chiến lược, tài chính, R&D…, hiểu cách mà doanh nghiệp làm ra lợi nhuận. Đừng đơn thuần chỉ là tìm hiểu khách hàng qua số liệu, hãy khám phá để am hiểu đối tượng mà mình đang hướng tới, hiểu họ là ai, họ muốn gì, họ yêu gì, ghét gì, sự thay đổi thói quen mua sắm của họ,... để kịp thời phát hiện và cập nhật những insight mới cho hoạt động marketing.

  Ngoài những yếu tố nội bộ và liên quan trực tiếp tới công việc như trên, hãy mở rộng phạm vi tìm hiểu những yếu tố gián tiếp và bên ngoài, đó là những yếu tố tác động từ môi trường vĩ mô (kinh tế, chính trị, xã hội, văn hóa, công nghệ, môi trường), những tác động của môi trường vi mô (đối thủ cạnh tranh, nhà cung cấp, sản phẩm thay thế, các tổ chức ảnh hưởng…). Kiến thức nền của bạn gia tăng, đồng nghĩa với việc bạn có nhiều chất liệu để sáng tạo, tư duy và hoạch định các chiến lược marketing sau này.

  Đừng lặp đi lặp lại các công việc mà bạn đã thành thục, hãy chủ động tạo ra những thứ thách mới cho công việc hằng ngày của mình.

  Song song với quá trình đó, đừng quên rằng bạn phải liên tục bổ sung kiến thức ngành.

  Bởi trên con đường theo đuổi ngành marketing, nếu trong tay chỉ những kiến thức lý thuyết cơ bản cộng với một ít trải nghiệm làm nghề thì chưa bao giờ là đủ.

  Dịch chuyển liên tục theo sự biến động của thị trường và sự phát triển của công nghệ, kiến thức ngành marketing cũng luôn liên tục được làm mới và bổ sung. Việc học marketing là một chặng đường dài không có điểm dừng. Nếu bạn dừng việc học lại đồng nghĩa với việc bạn sẽ bị tụt hậu.

  Kiến thức ngành có ở đâu?

  Tập hợp những cuốn sách gối đầu giường của dân Marketing, chỉ cần google cụm từ đó và chọn lọc, bạn sẽ tìm thấy cho mình những đầu sách phù hợp. Hầu hết các cuốn sách đó đều được dịch từ nước ngoài. Nếu được, hãy cố gắng tìm đọc phiên bản gốc bằng tiếng Anh. Đó là cách tốt nhất để bạn có thể làm giàu nền tảng kiến thức của mình.

  Còn để cập nhật những kiến thức mới nhất và gần gũi nhất với thị trường trong nước nhất? Nổi lên trong cộng đồng gần đây là GAM7 Book – tạp chí chuyên ngành đầu tiên dành cho người làm marketing tại việt Nam. Phát hành định kỳ hàng quý, GAM7 Book tập hợp những bài viết chuyên sâu và phân tích case study về thị trường trong nước, từ gần 50 chuyên gia kinh nghiệm đầu ngành, được khai thác đa dạng dưới nhiều góc độ. Nếu bạn đang lạc lối, chưa có cái nhìn tổng quan và sự thấu hiểu về thị trường, đây cũng sẽ là một gợi ý hay để bạn tham khảo.

  Nổi lên trong cộng đồng gần đây là GAM7 Book – tạp chí chuyên ngành đầu tiên dành cho người làm marketing tại việt Nam.

  Và cũng đừng quên tầm sư học đạo!

  Làm nghề marketing cũng như làm bất cứ nghề nào khác, bạn sẽ tiến bộ nhanh hơn nếu có một người hướng dẫn, chỉ dạy. Có trình độ cao hơn, có nhiều kinh nghiệm trong lĩnh vực mà bạn đang theo đuổi, họ là người có thể giải thích cho bạn những điều bạn chưa hiểu, uốn nắn những cái sai lệch, đưa ra lời khuyên giúp bạn vượt qua những khó khăn trở ngại..

  Họ có thể chính là sếp, là cấp trên của bạn.

  Ho cũng có thể là những đàn anh, đàn chị trong nghề mà bạn "follow" trên các mạng xã hội. Nếu bạn "follow" đúng người, những giá trị bạn nhận được sẽ thật sự hữu ích và giúp bạn tiến xa trong ngành.

  Tạm kết

  Xin được nhắc lại rằng, trong ngành Marketing luôn thay đổi và dịch chuyển không ngừng này, muốn bật lên, cách duy nhất chính là đừng đứng yên tại chỗ. Liên tục làm mới bản thân, cả về kiến thức, kĩ năng lẫn tư duy và cảm nhận. Một khi giữ cho mình được thói quen chuyển động không ngừng, bạn sẽ đi lên chứ không chỉ còn đi ngang!

  elated post-buy analyses.
 2. Manage and deliver data and performance reports to Client’s marketing ROI.
 3. Upon approval of Client, adjust media plan and campaign if warranted.
 4. Manage all media finance including issuance of monthly spending summaries to Client, review of all vendor media invoices against authorized and delivered activity, resolution of spending discrepancies with vendors, payment to media vendors, and full reconciliation of media dollars to Client.

D. Deliverables

For each campaign, provide the following deliverables. All deliverables will either be presented in person whenever possible, or on occasion as time/needs dictate, emailed or provided on a Client-accessible medium.

All reporting is to be developed in conjunction with and signed off by the Client.

Provide the following deliverables (but not excluded to):

 1. Campaign & Performance report
 2. Spending progress report
 3. ROI report
 4. New Creatives & Collaterals report with creative team
 5. Other internal reports deemed relevant for the Client

Client will also share internal performance reports with you in order to achieve optimum results.

E. Client Services

The client services team remains the primary communications point for Client. For the duration of the Contract Year, provide a client services team consisting of the following roles:

 1. Account Manager, once Statement of Work is approved.
 2. The client services team is responsible for coordinating the work effort and flow and for ensuring that Client’ needs are met. Specifically, they will:
  1. Develop and manage campaign strategy.
  2. Conduct quarterly scope reviews to ensure efforts and resources are covered by the scope and budget described in this agreement.
  3. Manage status calls and monthly meetings to review performance and project update.
  4. Participate in relevant account meetings and review.
  5. Analyze Client’s key competitors including strategy, media spend and creative.
  6. Coordinate with other Client agencies to facilitate integrated effort.
  7. Review and approve creative deliverables prior to sending to Client for final approval.
  8. Respond to Client’ requests and work with internal teams to provide guidance and support per Client’ requests and questions.
  9. Develop and manage project timelines and launch schedules for online marketing campaign.

Manage all billing and invoicing issues, including providing monthly billing book and accrual reports.

APPLICATION: Recipient’s email: [email protected] CV & Cover Letter in English